Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Keukenkastjes vol chemische schoonmaakartikelen. Een spray voor dit en
een fles voor dat… De producenten van deze producten willen je graag
doen geloven dat je voor elk huishoudklusje een speciaal schoonmaakartikel nodig hebt. Dat is pure marketing, want je hebt eigenlijk maar heel weinig nodig. Hoeveel schoonmaakartikelen denk jij dat je in huis hebt? Duik eens in je uitpuilende keukenkast en haal alles eruit wat erin zit. Zit er een plastic spuitfles bij? Perfect, gooi die niet weg wanneer die leeg is, want die fles kun je straks
hergebruiken voor zelfgemaakte allesreiniger. Zitten er plastic schoonmaaksponsjes in je kast? Gebruiken, weggooien en nóóit meer kopen, want deze sponzen zijn zeer milieuonvriendelijk. Stukjes plastic komen los tijdens het schrobben van je vieze pan en komen uiteindelijk in het riool terecht. Je kunt
schoonmaaksponsjes niet wassen en niet recyclen, dus uiteindelijk eindigen
ze als restafval dat verbrand moet worden.

Reguliere huishoudmiddelen bevatten vaak palmolie en chemische stoffen. Ook zitten deze schoonmaakmiddelen vrijwel altijd in plastic flessen. Je huis stralend schoon krijgen kan gelukkig ook op een manier die niet schadelijk is voor het milieu en waarbij je geen afval creëert.

Een must have in elk huishouden is baking soda. Een echt alleskunner! Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd. Je kan er heerlijke koekjes mee bakken, maar het is ook een geweldig product voor de schoonmaak! 

Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda (dat is natriumcarbonaat) en Baking soda is NIET geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten.

Met baking soda kun je enorm veel schoonmaken en werkt perfect bij vieze luchtjes. Plastic vrij en milieuvriendelijk. Geen chloor meer nodig! Het is een echte alleskunner in en om het huis. Hiervoor kun je het bijvoorbeeld gebruiken:

  • effectief schuurmiddel in de badkamer
  • schoonmaken van het toilet
  • potten, pannen & bakvormen schoonmaken
  • koffie- en theeaanslag verwijderen
  • vloerbedekking / vloerkleed verfrissen
  • verstopping afvoerputje voorkomen / verhelpen
  • vieze handen na tuinieren schoon maken
  • ingrediënt voor het maken van je eigen deodorant

 Voor het maken van een sopje kun je schoonmaakzeep gebruiken. 

 

Plaats een reactie

Alle reacties moeten worden goedgekeurd voor ze worden geplaatst