Zero waste Christmas

INPAKPAPIER
Al jaren heb ik geen inpakpapier meer gekocht. Cadeaus worden bij ons verpakt in een mooi lapje stof of een oude sjaal met een strik eromheen. Of we gebruiken oud papier, een krant of een oude doos. We hebben stofjes vol vrolijke prints voor het inpakken van kindercadeaus, stofjes voor volwassenen en voor kerst. Meestal vind ik leuke stoffen bij de kringloop, zoals oude dekbed-
overtrekken of andere mooie, dunne lappen stof die je in stukken kunt knippen. Een stuk touw of een mooi lint maakt het helemaal af. Je kunt de stof dus steeds hergebruiken. Ook gebruiken we vaak een bloem, mooie bladeren of een takje met blaadjes uit de tuin die we onder het touw of lint vastmaken. Het staat prachtig, persoonlijk en heel chic!

HOMEMADE CADEAU
Iedereen vindt het leuk om een cadeau te krijgen dat je zelf hebt gemaakt. Made with love! Je kunt bijvoorbeeld denken aan kaarsen, koekjes of scrubzout. Stop je homemade cadeau in een glazen pot met een mooie strik eromheen. 

ACTIVITEIT CADEAU GEVEN
Wat is leuker: iets krijgen of samen iets doen? Als iemand iets nodig heeft, is het natuurlijk leuk om dat te geven, maar wat als diegene "alles" al heeft? Dan wordt het lastig om aan te geven wat je graag wilt hebben en het bedenken van een cadeau dat in de smaak valt, wordt een crime! Mijn advies: geef een activiteit cadeau. Een bon voor de film, het theater, het concertgebouw, lekker uit eten, of wandelen met een picknick erbij. Er zijn zo veel leuke dingen die je kunt doen die vele malen leuker zijn dan het krijgen van spullen. Het zijn de ervaringen in je leven die je zult onthouden en die het leven mooi maken!

VERSIERINGEN
Met de feestdagen is het gezellig om een bepaalde sfeer in huis te creëren. Het is niet moeilijk om dat voor elkaar te krijgen met natuurlijke materialen of versiering die je kunt hergebruiken. In de natuur of misschien in je eigen tuin zijn bijvoorbeeld hulsttakken te vinden met mooie rode besjes. Er is genoeg decoratie te bedenken die niet van plastic gemaakt is, of gebruik elk jaar hetzelfde en probeer niet steeds nieuwe spulletjes te kopen. De kringloop is ook een prima plek om op zoek te gaan naar decoratie.

KERSTBOOM
Met kerst een kerstboom je huis in slepen is niet bepaald duurzaam helaas. Het is een prachtig gezicht en het maakt de donkere dagen voor kerst minder deprimerend maar ook zonde van al die bomen die na de kerst op de brandstapel belanden. Je kunt misschien beter voor een boom met kluit kiezen zodat deze daarna in de tuin verder kan groeien en hopelijk een jaar later weer voor kerstboom kan spelen. Heb je geen plek in de tuin of alleen een balkon? Op sommige plekken kun je ook een boom met kluit adopteren die na de kerst weer teruggaat naar de kwekerij. Een (tweedehands) kunstkerstboom zou je ook kunnen overwegen, want het is iets wat hergebruikt kan worden. In hoeverre het duurzamer is, zal ervan afhangen van hoeveel jaren achter elkaar je de boom gebruikt en hoe lang hij mooi blijft. Maar uiteindelijk is het wel een enorme berg plastic afval als je ervan af wilt.

Wat een leuk idee is, is om zelf een soort kerstboom te maken van oude planken of takken. Je kunt de houten planken van groot naar klein boven elkaar in een soort spiraal aan elkaar vasttimmeren, zodat je de vorm krijgt van een dennenboom. Je kunt ook takken van klein naar groot onder elkaar hangen met touw en dat tegen de muurhangen. Hang deze planken of takken vol met lichtjes en versieringen en het ziet er werkelijk waar geweldig uit. Typ
‘kerstboom zelf maken’ in je favoriete zoekmachine en je ziet echt fantastische voorbeelden van wat je zelf kunt maken. 

Plaats een reactie

Alle reacties moeten worden goedgekeurd voor ze worden geplaatst