Homemade jam

Zelf jam maken is heel makkelijk en vooral ook een leuk werkje om te doen. Van een klein kommetje vruchten kun je al heel wat jam maken. Voor dit recept kun je vruchten gebruiken zoals frambozen, bramen, bosbessen, abrikozen, aardbeien en pruimen. Je kunt één soort fruit gebruiken maar ook verschillende smaken combineren, net waar je zin in hebt. Gebruik altijd mooie, rijpe vruchten, maar zeker geen overrijp of beschimmeld fruit.

Meestal kijk ik even op internet of het fruit dat ik wil gaan gebruiken wel genoeg pectine bevat. Pectine is een stofje in het fruit die ervoor zorgt dat de jam geleert (opstijft). Aardbeien zijn bijvoorbeeld pectinearm en dan moet je sap van één citroen toevoegen aan het recept omdat citroen wel veel pectine bevat.

Maak glazen potten schoon in de vaatwasser of doe ze in een heet sodasopje en spoel na met heet water. Zet de potten op hun kop op een schone theedoek en laat ze uitlekken. Deksels en rubberen ringen van weckpotten moeten uitgekookt worden in water met azijn en daarna schoongespoeld met heet water, daarna ook laten uitlekken op een schone theedoek. Als je de jam snel gaat opeten dan is deze super hygiëne niet erg belangrijk, maar als je de jam lang wilt bewaren is het aan te raden om de potten en deksels zo steriel mogelijk te krijgen.

RECEPT JAM (voor ongeveer 4 potten)

  • 1 kg (bos)vruchten
  • 1 kg geleisuiker
  • (sap van 1 citroen bij pectinearme vruchten)

Spoel de vruchten af en snijd het fruit in stukjes (bij bessen is dat niet nodig) en stop deze samen met de geleisuiker (en citroensap indien nodig) in een grote pan. Verwijder ook pitten van bijvoorbeeld pruimen. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het daarna nog 4 minuten koken. Doe nu een 'geleerproef': laat een druppel hete jam op een schoteltje afkoelen. Als het niet uitvloeit na het afkoelen, is de jam goed en zal het uiteindelijk de juiste consistentie krijgen. Zo niet, dan moet je de jam nog een poosje verder inkoken. De hete jam blijft vloeibaar tijdens het koken en wordt pas stevig tijdens het afkoelen. Als de geleerproef gelukt is, schep je het schuim eraf en giet je een paar eetlepels van de hete jam in schone glazen potten. Draai de potten even rond en vul ze dan tot aan de rand (dus lekker vol zodat er zo weinig mogelijk lucht achterblijft). Sluit de potten goed en zet ze 5 minuten ondersteboven. Gebruik hierbij ovenhandschoenen want de potten worden gloeiend heet! 

Bewaar de potten op een droge en koele plek tussen de 4 en 15 graden C. De jam is dan zeker een jaar houdbaar.

Geniet van je zelfgemaakte jam! 

Plaats een reactie

Alle reacties moeten worden goedgekeurd voor ze worden geplaatst