Recept volkoren brood

Dit is mijn favoriete recept van een volkoren brood, alleen al van de geuren die uit mijn keuken komen wordt ik al vrolijk. Heerlijk voor de zondag lunch!

Ingrediënten:

  • 500 gram volkoren meel
  • 14 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetl zonnebloemolie
  • 350 ml handwarm water

Stop alle ingrediënten in een grote kom, alles goed mengen en het deeg kneden. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 min, zelf gebruik ik meestal de mixer met deeghaken en ben je in 5 min klaar.

Zet de kom met het deeg op een warme plek, afgedekt met een schone, nat gemaakte theedoek (ik gebruik hiervoor meestal de oven door deze even op een lage temperatuur aan en dan weer uit te zetten. Het moet lekker warm zijn, maar zeker niet gloeiend heet). Laat het deeg rijzen tot de omvang is verdubbeld. Meestal duurt dat ongeveer 1 uur. 

Kneed het deeg opnieuw voor een paar minuten met de hand en vorm er een brood van. Leg het op een verwarmde en ingevette bakplaat of in een warm, ingevet broodblik en bestrooi het licht met wat bloem. Dek het deeg af met de theedoek en laat het 30 min rijzen op een warme plek. Zet het deeg in een voorverwarmde oven op 220 Gr. C en bak het voor ongeveer 30-45 minuten. Haal het brood voorzichtig van de bakplaat of het broodblik en laat het afkoelen op een rooster.

2 reacties

Anneke

Anneke

Suiker gebruik je om meer lucht in je brood te krijgen. Zonder kan misschien wel maar dan krijg je compact brood. Bakken met alleen volkorenmeel geeft ook een compact brood. Ik meng tarwebloem en volkorenmeel samen want dat rijst beter en geeft een luchtiger brood.

Ka

Ka

Waarom gebruik je suiker??
Kan het ook zonder??

Plaats een reactie

Alle reacties moeten worden goedgekeurd voor ze worden geplaatst