Schoonmaken met azijn

Azijn is een echte alleskunner als het op schoonmaken aankomt en het fijne is, je kunt natuurazijn in glazen flessen kopen. Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk. Ik gebruik azijn voor het schoonmaken van het aanrecht, het fornuis, de eettafel, de wasbak, het toilet, spiegels, ramen en nog veel meer. Alles wordt stralend schoon met azijn en je hoeft niet bang te zijn dat je huis naar azijn gaat ruiken, want zodra de azijn is opgedroogd verdwijnt de geur. Meestal doe ik een paar druppels etherische citroen- of sinaasappelolie bij mijn zelfgemaakte schoonmaakmiddelen op basis van azijn en dan ruikt het in huis heerlijk.

Voor heel vieze dingen kun je pure natuurazijn gebruiken (bijvoorbeeld voor het toilet), maar vaak gebruik ik azijn in een verdunde oplossing met water. Je kunt heel makkelijk van water en azijn een allesreiniger maken.

Wat heb je nodig?

  • 125 ml azijn
  • 375 ml water
  • afsluitbare glazen (weck)pot
  • spuitfles
  • optioneel: etherische
  • citroenolie of overgebleven citrusschillen (bijvoorbeeld schillen van ongeveer 4 sinaasappels)

Doe de natuurazijn, het water, plus een paar druppels etherische citroenolie in een oude spuitfles. Je kunt meteen starten met schoonmaken. Spuit de allesreiniger op het schoon te maken oppervlak en neem af met een nat doekje.

Optie: Als je citrusschillen over hebt, kun je deze verwerken tot een citrusallesreiniger. Snijd de citrusschillen (van ongeveer vier sinaasappels
of citroenen) in stukken. Stop ze in een goed afsluitbare pot en giet er azijn bij
tot de pot bijna vol is. Sluit de pot af en laat dit zo tien tot veertien dagen
staan. Zeef de schillen eruit en doe je zelfgemaakte allesreiniger in een spuitfles. Vul aan met wat water als je de allesreiniger te sterk vindt.

Plaats een reactie

Alle reacties moeten worden goedgekeurd voor ze worden geplaatst